Gebiedsontwikkeling ‘De Houthaven’

By 26 november 2018Projectbeheersing

Gebiedsontwikkeling ‘De Houthaven’

Klant

Gemeente Amsterdam

Adviseur

David Wattjes

Expertise

Projectbeheersing

Project Houthaven is een veel besproken gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Het voormalig industrieterrein transformeert  naar een woonwijk met ruim 2700 woningen en diverse voorzieningen. De Houthaven is de eerste grootschalige 100% klimaatneutrale woonwijk in Amsterdam. Tussen de bestaande Spaarndammerbuurt en de nieuwe Houthaven ligt een tunnel voor doorgaand verkeer. Hierdoor is op het dak van de tunnel ruimte ontstaan voor een stadspark met daarop fiets- en voetpaden als verbindende schakel. Op dit moment is de gebiedsontwikkeling volop in overgang van planvorming naar planuitvoering.

In opdracht van de gemeente Amsterdam ondersteunt phbm het risicomanagementproces van deze gebiedsontwikkeling. phbm levert met onze expertise op het gebied van risicomanagement een bijdrage aan de planvoorbereiding en planuitvoering van de totale gebiedsontwikkeling. Bijzonder aan deze opdracht is dat het plangebied, door de marktomstandigheden, niet in de meest logische volgorde is ontwikkeld. Hierdoor komen er binnenkort nieuwe bewoners midden in het gebied wonen, terwijl er de komende jaren nog volop wordt gebouwd. Het is dan ook onvermijdelijk dat de paden van de nieuwe bewoners het bouwverkeer elkaar op enig moment op sommige plaatsen doorkruisen. Dit verhoogt de complexiteit van de opgave. Hiervoor wordt vanuit de planfase al gericht gewerkt aan veiligheid en leefbaarheid van de woonwijk in aanbouw.

De eerste projecten zoals, de Brede School, het 4e Gymnasium en Blok 0 zijn inmiddels opgeleverd. De planning is dat in het begin van 2018 de Spaarndammertunnel open gaat en in de eerste helft van 2018 worden de eerste woningen op de eilanden en de appartementen van de Pontsteiger opgeleverd. De Pontsteiger is de eye catcher van dit gebied. De verwachting is dat de ontwikkeling van de Houthaven in 2021 wordt voltooid.