Skip to main content
21 mei 2025

De kracht van ruimte, vertrouwen en eigenheid

Bij phbm – waar de missie om Nederland mooier te maken voor toekomstige generaties centraal staat – is Rick Pakkert een levend voorbeeld van hoe cultuur niet alleen vorm krijgt in woorden, maar vooral in gedrag. Zijn drijfveer? Werken vanuit persoonlijke waarden, mensen in hun kracht zetten en ruimte creëren waarin ontwikkeling en eigenaarschap vanzelf ontstaan.

Een cultuur die voelt als thuis
Toen Rick bij phbm begon, voelde hij direct aansluiting bij de kernwaarden: mens centraal, persoonlijke ontwikkeling en samenwerken. Niet omdat ze op papier stonden, maar omdat ze resoneerden met zijn eigen waardenkompas. “Ik wil graag het voorbeeld zijn en altijd vanuit die waarden werken. Geen rol aannemen, maar doen wat goed voelt,” vertelt hij.

Voor Rick is cultuur iets wat je leeft. Iets wat je voelt. “Ik werk vanuit intuïtie. Als iets vanzelf gaat, kost het geen energie maar levert het juist energie op. Die natuurlijke manier van werken werkt aanstekelijk – en dat wil je ook uitstralen naar anderen.” Binnen phbm is er ruimte om je werk op je eigen manier te doen. “Het is geen omgeving waarin je moet voldoen aan hoe het hoort, maar waarin je kunt ontdekken wat bij jou past.” Die ruimte komt met verantwoordelijkheid, benadrukt hij. “Vrijheid is geen vrijblijvendheid. Als je wilt bijdragen aan een mooiere wereld, dan hoort daar verantwoordelijkheid bij.”

Een cultuur die groeit én verbindt
In de afgelopen jaren is phbm gegroeid, maar volgens Rick heeft dat de cultuur juist versterkt. “We zijn meer een team geworden. We doen het echt samen en het is persoonlijker geworden. Niet meer alleen kijken naar wat je doet, maar wie je bent.” Dat vraagt om ruimte, openheid en het vermogen om elkaar écht te zien.

Rick draagt hieraan bij door live ontmoetingen te stimuleren, ruimte te maken voor één-op-één gesprekken, successen te vieren én moeilijke momenten niet uit de weg te gaan. “Echte gesprekken voeren gaat altijd voor alles. Werk en opdrachtgevers komen na mensen.”

Die houding komt ook terug in zijn visie op leiderschap: gelijkwaardigheid. “Iemand die net begint is net zo belangrijk als iemand met 25 jaar ervaring. In de ideale wereld zou iedereen dezelfde rol hebben. Geen hiërarchie, alleen gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Het houdt hemzelf scherp. “Ik leer enorm veel van de jonge mensen om me heen. Ze houden me scherp en laten me zien welke andere mogelijkheden er zijn.”

Persoonlijke ontwikkeling als motor
Bij phbm wordt persoonlijke ontwikkeling niet gezien als luxe, maar als noodzaak. “Ik heb zoveel vertrouwen in wat persoonlijke groei doet voor mensen én voor het bedrijf, dat ik het durf los te laten,” zegt Rick. “Soms ontdekken mensen dat ze iets anders willen doen – dat is ook goed. Liever iemand in zijn kracht dan iemand die blijft hangen in iets dat niet past.”

Voor nieuwe collega’s is zijn boodschap helder: “Als je puur gaat voor status of als je bijvoorbeeld de beste contractmanager van Nederland wil worden, is dit misschien niet je plek. Maar als je jezelf wilt leren kennen, ontwikkelen en écht iets wil bijdragen, dan zit je hier op je plek.” Bij phbm geloven we er heilig in dat als jij persoonlijk lekker in je vel zit en weet wie je bent, je ook goed bent in wat je doet!

Ruimte nemen in verbinding
Toch ziet Rick ook dat er ruimte is voor groei binnen de cultuur. “Wij zijn als organisatie bescheiden. Dat is mooi, maar soms mag het ook spannender. We hoeven niet alles te zeggen, maar we kunnen wel leren om met zorgvuldigheid en respect voor de ander meer uit te spreken. Openheid is krachtig, als het vanuit verbinding komt.”

Bij phbm staat de mens altijd voorop. In woorden én in daden. Rick is daarvan het levende bewijs. Door te werken vanuit zijn eigen kompas, creëert hij ruimte voor anderen om dat ook te doen – en daarmee bouwt hij, samen met zijn collega’s, aan een organisatie die elke dag een stukje mooier wordt. Niet alleen voor nu, maar vooral voor de wereld van morgen.

Bekijk onze missie video hier.