Skip to main content

phbm is initiatiefnemer en donateur van Stichting Tour de duurzame infra. Donderdag 15 september fietsten onze collega’s Sophie BuchnerDaan NoordanusRemco den BestenRick Pakkert en Roel van der Weerd de tweede etappe. phbm gelooft in samenwerking, ook tússen onze thema’s. Daarom combineerden we duurzaam met Smart City door mee te doen aan een smart citizen initiatief: het Snuffelfiets project. Met een meetkastje aan het stuur verzamelden we al fietsend informatie over de lokale luchtkwaliteit en temperatuur. Het meetkastje mochten we lenen van onze samenwerkingspartner WECITY
 
Gelukkig was de luchtkwaliteit op het grootste deel van de route goed te noemen! Er was één plek met ongeveer 6 microgram pm 2,5-deeltjes per kubieke meter. Dit zijn deeltjes die in je longen en bloedbaan terecht kunnen komen. Langs de drukke wegen in en om Hilversum zijn een aantal plekken waargenomen met 3-6 microgram pm10-deeltjes per kuub. Dit zijn grotere deeltjes vervuiling die vervelend kunnen zijn voor neus en ogen. 
 
Door deze metingen weten we niet alleen zèlf hoe goed de lucht is die we tijdens het fietsen inademen, maar dragen we ook bij aan grotere beschikbaarheid van kennis over fietsroutes. We zijn benieuwd hoe dit project zich verder ontwikkelt en gaat bijdragen aan beter beleid voor luchtkwaliteit en mobiliteit. 
 
De snuffelfiets is een samenwerking tussen de CivitySODAQ, RIVM en verschillende gemeentes en provincies. Civity is specialist in data-oplossingen, SODAQ is expert in het maken van sensoren en RIVM is verantwoordelijk voor datavalidatie.