Skip to main content
10 juli 2023

phbm helpt biodiversiteit en Bee Heroes

KUNSTFORT VIJFHUIZEN – Vrijdag 7 juli, een paar bijen vliegen nieuwsgierig voorbij. Een paar phbm’ers steken bramen. Verderop zaaien phbm’ers bloemen en maken gaten om bomen te planten. Ook moet de nodige stormschade worden opgeruimd. Op het Kunstfort in Vijfhuizen, werken twintig phbm’ers zich in het zweet, om de lokale biodiversiteit een boost te geven en ruimte te bieden aan honingbijen. Zodoende ontstaat er een veerkrachtig eco-systeem. Door het aanleggen van bijenbeplanting zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde, kan een imker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken zorgen.

Bramenstruiken steken
De laatste jaren heeft de bramenstruik veel terrein gewonnen, onder meer door de uitstoot van stikstof. Dat is op het kunstfort goed te zien. Bramenstruiken overheersen. Dat zorgt voor een monocultuur. Veel andere bloemen en planten worden verdrongen. Door het steken van bramenstruiken en het planten van bijenbeplanting, krijgen de (honing)bijen en andere insecten meer leefruimte.

Bijensterfte
Sinds de jaren 90 is er een wereldwijde bijensterfte een groot probleem. Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen. Bestuiving door bijen is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit. In de natuur heeft meer dan 85% van de wilde planten bestuiving nodig.

Bee Heroes
Bee Heroes is in 2013 begonnen als project door Mariken Straat en later als programma doorgezet. Het gaat over bijen en thema’s als biodiversiteit, ecologie, voedsel, landbouwbeleid en klimaatverandering. Naast de fysieke bijdrage heeft phbm ook een financiële donatie gedaan aan Bee Heroes. Zodat zij workshops kunnen geven aan scholen of ouders met kinderen, rondom het thema bijen, bijensterfte en biodiversiteit. Zo kan Bee Heroes zich blijvend inzetten voor de lokale biodiversiteit.

Mocht je geïnteresseerd zijn, en je ook willen inzetten en wil je in contact komen met deze maatschappelijk betrokken organisatie, neem dan contact op met m.karsten@phbm.nl, of rechtstreeks met info@beeheroes.nl.