Skip to main content

Op 7 juli organiseerde het thema Duurzaamheid een kennissessie over duurzaamheid in contracten.  Jaap Schotanus (Bio bound) heeft aan de hand van een presentatie iets verteld over circulair beton. In deze presentatie werd duidelijk hoe Bio bound betonproducten voor de inrichting van buitenruimte maakt met restproducten. Zo wordt gebruik gemaakt van olifantsgras en gerecycled betonpuingranulaat, wat de milieu impact van het beton enorm verlaagd. In volume hoeft namelijk minder beton gebruikt te worden omdat het olifantsgras ruimte in het product inneemt. Het olifantsgras kan gezien worden als vezelwapening waardoor het product, sterker is dan regulier toegepast beton. Helemaal in kleine en platte toepassingen zoals faunapassages en elementverharding.

Na deze presentatie nam Albertine Tjeenk Willink (Van Bosch en van Rijn) de groep mee in de toepassing van aardwarmte. Bij aardwarmte wordt onder de grond warm water opgepompt. Dit warme water uit de diepe ondergrond wordt gebruikt om (via een warmtewisselaar) leidingwater te verwarmen. Het is een duurzame manier om gebouwen te verwarmen.

Als afsluiter stond een casus centraal met de vraag “Hoe kunnen we duurzaamheid in aanbestedingen en contracten verankeren zodat opdrachtgever maximale waarde krijgt en opdrachtnemer zijn expertise in kan zetten”. Er ontstonden interessante gesprekken. Ieder vanuit hun eigen oogpunt en ervaring hoe duidelijker te schrijven naar een bekend en gewenst resultaat.

Onder andere Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam, Medemblik en Hoorn waren aanwezig.  Ook Praeter, een adviesbureau voor het verduurzamen van het energieverbruik van vastgoed heeft zijn kennis over gebracht. Zowel onze gasten als de phbm collega’s zijn verrijkt in hun kennis. Wij zijn trots dat we kennissessies faciliteren en geloven erin dat we juist door samen te werken en kennis uit te wisselen we Nederland een stukje mooier en leefbaarder maken.

Wil jij met ons verder praten over duurzaamheid in jouw contract of aanbesteding ? Neem contact met ons op via duurzaamheid@phbm.nl