Skip to main content

‘Hoe organiseer je het ethisch debat?’ Over die vraag gaf onze adviseur Susan van Esch een workshop op de Data Week NL-dag over Data & Samenwerking.

Dat ethiek en digitalisering alles met elkaar te maken hebben, concluderen we al snel als we de krant openslaan. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire. We realiseren ons als maatschappij steeds beter dat techniek en data -helaas- niet automatisch objectief en eerlijk zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over welke waarden we in technieken verpakken. Maar hoe organiseer je het gesprek daarover?

Gesprek over waarden
Daarin zijn veel organisaties zoekend. Dat bleek ook tijdens de workshop, waarin we interessante casussen uit het publiek bespraken. We concludeerden dat ethiek vooral gaat om een gesprek over waarden (zoals autonomie, gerechtigheid en privacy) en dat er al veel instrumenten zijn die dit gesprek vergemakkelijken. Toch is ook maatwerk, moed en een gevoel van urgentie nodig om hier echt mee aan de slag te kunnen.

Platform om kennis te delen
Gelukkig wordt deze zoektocht komend jaar makkelijker. Binnen de City Deal ‘een slimme stad, zo doe je dat’ ontwikkelt phbm samen met andere partners een tool. Dit wordt een platform waar men actief kennis deelt, vragen kan stellen en je naar beproefde ‘ethische-instrumenten’ kan navigeren die passen bij jouw situatie. Later meer hierover dus!

In gesprek?
Mocht je (nu al) in gesprek willen gaan over hoe jouw organisatie kan omgaan met data en ethiek? Neem dan contact met ons op!