Skip to main content

Een avontuur van livestreamen, wandelen en fietsen

Wat is vooruitstrevend samenwerken? En hoe leggen we waardevolle verbindingen in onze veranderende (digitale) wereld? Dat zijn de vragen die centraal stonden tijdens ons eerste digitale netwerkevent op donderdag 18 maart. Onder leiding van tafelheer Rick Pakkert, werd een boeiend gesprek gevoerd met gasten die al dan niet (digitaal) aan tafel schoven.

Het eerste half uur schoven Hans Meiboom (Eigenaar van Studiomeiboom // Zakelijk en creatief leider van Metro Movies en Bijlmer Bios.), Petra Hiemstra (Directeur, Carrière & Executive coach en Opleider bij Haagse Hoogvliegers) en Marcel Krikke (Oprichter en Adviseur bij phbm) aan. Het thema verbinding stond tijdens dit gesprek centraal. Hoe voegt verbinding waarde toe aan een succesvolle samenwerking? Wat is er nodig om echt verbinding te maken?

Erkenning
Volgens Petra kan dat op verschillende manieren, via het hoofd, het hart en de ziel. Erkenning is hierbij van groot belang. Voel je je genoeg erkend en geef je voldoende erkenning aan de mensen waar je mee werkt. Hans vult nog aan dat om vooruitstrevend te kunnen samenwerken het belangrijk is om niet vanuit het systeem te denken maar te kijken naar de intermenselijkheid. Elkaar kennen om een ander in zijn of haar kracht te zetten draagt volgens hem zeker bij aan een vooruitstrevende samenwerking. Een Category Manager van BAM zegt over de podcast: “De denkwijze dat je eerst jezelf moet leren kennen voor je een ander echt leert kennen inspireerde me.” Een inkoopadviseur van de gemeente Staphorst vond de nieuwe inzichten die hij kreeg over samenwerken ook waardevol: “ze komen goed van pas in mijn werk als inkoopadviseur. Daar heb ik te maken met meerdere afdelingen/personen en is het de uitdaging die goed bij elkaar te betrekken.”

500 jaar vooruit in de tijd
Getipt werd het boek De goede voorouder van Roman Kranzaric over langetermijndenken voor een korte termijn wereld. Waarbij het eigen belang van een individu ondergeschikt is aan het belang van het grotere geheel. Marcel zei hierover: “Als ik het vertaal naar onze eigen projecten dan is het lastige daarvan dat je je eigen kleinere korte termijn belang ondergeschikt moet maken om bij te kunnen dragen aan iets groters. Dat is wel een uitdaging.”

De veranderende wereld
Het tweede half uur van de uitzending stond de veranderende wereld meer centraal. Het ging onder andere over hoe technologisering en digitalisering het werk verandert. Jan Willem Wesselink (programmamanager bij de Future City Foundation en kwartiermaker bij de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ) is daar optimistisch over. Als je ziet hoe mensen zich dit afgelopen jaar hebben aangepast aan de digitale wereld en altijd connected zijn dan is hij positief verrast over hoe adaptief mensen zijn. We zijn in deze veranderende wereld altijd verbonden met alles en iedereen om ons heen. Daardoor zijn we zeer flexibel geworden in ons gedrag maar is het wel de uitdaging betekenis te blijven vinden in waarnaar we op zoek zijn. De techniek dendert wel voort maar volgens Nynke de Jong (MT lid bij phbm // adviseur in samenwerking binnen infrastructurele projecten) is het belangrijk dat we als mens wel aan het stuur blijven. De uitdaging daarbij is om te kijken hoe we de techniek kunnen gebruiken om processen efficiënter in te richten en zo het leven makkelijker te maken.

  

Wandeling
Om 15:00 was het tijd voor ontspanning en ontmoeten. Verschillende phbm’ers trokken het land in voor een wandeling of fietstocht met degenen die zich hiervoor hadden aangemeld. Tijdens de wandeling of fietstocht konden de onderwerpen die in de livestream aan bod kwamen verder worden uitgediept. Imora Das (adviseur en coach bij phbm): “Ik heb een ongelooflijk inspirerende wandeling gemaakt met Chris Kempen van TOLL. We hadden veel raakvlakken op onze visie op samenwerken maar ook mooie verschillen waar we over konden doorpraten. Twee uur wandelen zonder een moment van stilte, fantastisch!” Susan van Esch (adviseur bij phbm) maakte een wandeling met Ton de Haan van Winvision. “Het was heel erg leuk. Ik heb er veel energie van gekregen.”

Luister en kijk de hele livestream
Benieuwd naar de complete livestream? Dat kan via deze link.(na 3 minuten begint de stream)