Skip to main content

Risicomanagement bij de Gemeente Schiedam

Klant

Gemeente Schiedam

Expertise

Projectbeheersing

Adviseur

David Wattjes, Pien Banus

Infrastructurele projecten en gebiedsontwikkelingen worden gekenmerkt door een grote mate van complexiteit. Om onzekerheden over onder andere kosten, doorlooptijd of imago te kunnen beheersen, is het belangrijk om meteen vanaf het begin van een project risicomanagement te integreren. In samenwerking met RISKID, een online risicomanagement-tool, hebben onze adviseurs voor twee projecten van de Gemeente Schiedam pilots verzorgd. Na één fysiek intakegesprek maakte het gebruik van RISKID het mogelijk om de risicosessies digitaal te faciliteren.

De twee projecten waaruit deze opdracht bestond, bevonden zich beide in een geheel andere projectfase. Het eerste project, betreffende de vernieuwing van winkelcentrum Hof van Spaland (in combinatie met de realisatie van woningen en een gezondheidscluster op het Bachplein), bevond zich in voorfase van de planvorming. Het andere project, de verhoging van een tram-keerlus aan de Slimme Watering, bevond zich op dat moment daarentegen al in de ontwerpfase. Dit resulteerde in totaal verschillende risicosessies.

Zo waren bij de sessies over de tram-keerlus met name de Gemeente Schiedam zelf en de RET (het vervoerbedrijf dat actief is in het stadsvervoer in en rondom Rotterdam) betrokken, terwijl in het andere project ook onder andere huisartsen, (de vereniging van)winkeliers en bewoners input voor het risicomanagement leverden. Voor de strategische fase van de gebiedsontwikkeling én de ontwerpfase van het infraproject hebben de digitale risicosessies een risicologboek opgeleverd. De opdrachtgever was hier erg tevreden over en is daarom inmiddels overgegaan tot een abonnement op RISKID.