Skip to main content

Planningsmanagement voor RWS bij Vervanging en Renovatie Bruggen, Sluizen en Keringen

phbm is verantwoordelijk voor het advies planningsmanagement voor de Wantijbrug en de Maeslantkering. Ook het beweegbare deel van de Van Brienenoordbrug viel onder dit project. Dit strekt verder dan het opstellen, actualiseren en toetsen van planningen. Het creëren van draagvlak voor de planning, het levend houden van de planning bij het projectteam en goede communicatie met de opdrachtnemer bij projecten in uitvoering zijn van groot belang voor het behalen van succes.

Klant

Rijkswaterstaat

Expertise

Projectbeheersing

Adviseur

Susan van Esch

Hoe pakken we dat aan?

De adviseur planningsmanagement is zich altijd bewust van het feit dat goede samenwerking één van de belangrijkste factoren is voor de beheersing van de planning. Dit betekent bijvoorbeeld dat de communicatielijn naar de opdrachtnemer, waarvan de planning wordt getoetst, kort is. Dit komt de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer én de kwaliteit van de planning ten goede. Misverstanden kunnen zo snel opgelost worden, voordat deze een probleem vormen. Voor planningen voor het projectteam van RWS faciliteren we integrale planningssessies. Daarbij worden raakvlakken in de planning helder. Tijdens zo’n sessie gaat het projectteam interactief aan de slag en wordt al snel zichtbaar waar knelpunten zitten in de planning. Daarnaast houden we 1-op-1 gesprekken over de planning, om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de tijd van het projectteam en bovendien om persoonlijke zorgen over de planning te kunnen bespreken. En, last but not least, een van de beste manieren om prettig samen te werken is een goede sfeer op de werkvloer: interesse, humor en collega’s leren kennen!

En verder…

Andere rollen in projectbeheersing van dit project, zoals adviseur risicomanagement, -kwaliteitsmanagement en – financieel management, worden door phbm’s partners van ‘Partners in Projectbeheersing’ (PinP) ingevuld. Door onderling goed af te stemmen zorgen we voor integrale projectbeheersing. In de komende jaren worden nog meer bruggen onder deze raamovereenkomst aanbesteed.

 

Dit biedt het voordeel dat de geleerde lessen meegenomen kunnen worden naar nieuwe projecten. De komende jaren vervangt en renoveert Rijkswaterstaat meer dan 100 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten, daarmee “staan we voor de grootste onderhoudsopgave in onze geschiedenis. Een enorme klus waarbij samenwerking belangrijker is dan ooit.” [Bron: Rijkswaterstaat Magazine, 4 oktober 2018]

 

Gepubliceerd op 9 maart 2020