Waardering voor klimaatadaptatie
In anderhalf uur kun je best veel doen! Voldoende om een rondje hard te lopen en gedoucht klaar te zitten voor de eerste meeting van de dag. Lang genoeg om een risico-inventarisatiegesprek te houden met een team bij de start van een project. Of het werk af te ronden, de verse groenten te halen en het eten op tafel te hebben.
Naam
Mijn collega’s en ik van het thema klimaatadaptatie hebben in anderhalf uur een naam verzonnen voor de gesprekken die wij willen faciliteren om klimaatadaptieve maatregelen in een project ook écht te realiseren. Onze ervaring is dat projectteams het niet graag over bomen, wateropvang, wadi’s, droogte en bijtjes hebben. Het zijn lastige onderwerpen, waarvan gedacht wordt dat ze veel kosten en niet veel meer dan frustratie in een gesprek opleveren. We willen deze gedachten keren. Het tij van onze verharde stedelijke ontwikkeling keren naar een levende, groene buurt of straat. Dit door projectleiders concreet en effectief te ondersteunen in het maken van inrichtingskeuzes.
De naam van onze methode moest aan van alles voldoen. Het liefst lekker Nederlands, geen afkorting, goed uit te spreken en het moet de inhoudelijke lading dekken. Het gesprek dat we faciliteren gaat over klimaatadaptatie, groen in stedelijk gebied, natuurwaarde. De term duurzaamheid viel af. Het is op dit moment een enorm containerbegrip. De term kom je niet alleen tegen in onze branche infrastructuur en mobiliteit. Duurzaamheid kan ook gebruikt worden in de context van consumeren(minderen), vliegvakanties, of de kledingindustrie. Het is wat ons betreft een “hip” woord geworden waarvan wat ons betreft de waarde verloren is gegaan in de enormiteit waarin het tegenwoordig gebruikt wordt. Als elke (niet-duurzame) sector de term gebruikt, wat betekent het dan nog om duurzaam te zijn? Leefbaarheid echter, was een te groot begrip. Biodiversiteit heeft zeker een plek in onze methode, maar we focussen het gesprek niet énkel op flora en fauna.
Gesprek
Onze inzet op een project is tijdelijk. Het gaat om de gedragsverandering, het omdenken binnen een projectontwikkeling en bespreekbaarheid. Wij vliegen in, maar we doen het samen met de organisatie. Niet met een advies, of een rapport, maar door middel van bewustwording en gesprek. Door het onderwerp klimaatadaptatie op tafel te brengen én houden. Zo wordt klimaatadaptatie niet van tafel geveegd zonder dat er een weloverwogen afweging is gemaakt. We hebben het over leefbaarheid en over weerbaarheid van de stad. De stad kan de weersomstandigheden verdragen, en daarna herstellen tot de staat waarin ze was. Veerkrachtigheid van de samenleving, letterlijk en figuurlijk zoals we onszelf en onze steden ontworpen en gebouwd hebben. Onze wereld een stukje mooier maken. Zowel voor ons als de generatie na ons. Het gesprek is voor welzijn van bewoners en bezoekers, en die paar dier- en plantsoorten die in onze betonnen jungle gedijen. Over specifiek dát wat zo lastig uit te drukken is in iets anders dan het woord an sich; geluk.
Praat euro’s met me
En wat de kern van ons doel is? En dus ook écht onderdeel moet zijn van de naam? Dat we de mensen aanhaken die over het geld gaan. Dat hebben, direct of indirect, alle projectleden. Maar vooral de projectmanager, de financieel adviseur en de beheerder. Zij zijn zodanig aan geld, budgetten en potjes gebonden dat het de bewegingsvrijheid om buiten de standaard te handelen beperkt is. In die taal spreken we; de taal van euro’s. Een kostenplaatje hangen aan het geluk dat groen brengt. En een verhaal hebben voor de teamleden, het bestuur, de beleidsmakers.
Wat is de investering in een boom, plantvak of waterplein? Wat kost het onderhoud? Maar vooral; wat voor effect heeft de aanleg van die objecten op de leefomgeving in de vorm van besparingen in de toekomst? Want dát is het accent. Om keiharde euro’s op de bankrekening gaat het niet. Om het opleveren van cash ook niet. Dat maakt het lastig meetbaar, en dus bijna onmogelijk in woorden te bevatten. Laat staan uit te leggen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het gaat om het voorkomen van grote gelduitgaven in de toekomst. Om het voorkomen van wateroverlast, om voorkomen van het uitdrogen van de begroeiing, om voorkomen van mensen die ongelukkig worden in een versteende straat.
Dat is zo ontzettend lastig praten! Maar we gaan het doen. Dankzij onze methode die we nu ontwikkeld hebben. En dus een naam hebben gegeven.
We maken inzichtelijk waar de balans ligt. Hoe snel heb je die investering in een boom “terugverdiend”? Met welke gebeurtenis(sen) is die boom meer waard dan je uit zou moeten geven aan bijvoorbeeld airco’s of vermindering in arbeidsparticipatie? Welke schade voorkom je door een waterplein of infiltratiekratten aan te leggen?
Lastige tekst om te lezen? Om het gedachtengoed te volgen? Het was ook best lastig de zinnen te vinden om dit artikel te schrijven. “Mooi praten” denk je misschien. “Eerst zien dan geloven” zeggen we dan. Ben je geïnteresseerd? We lichten het graag nog een keer (of twee) toe. Dan kunnen we het je ook laten zien. Dat geeft ontzettend veel inzicht.
Oh, wat de uitkomst is, de naam? Kun je het raden?
KlimaatWaarde
Voor een toekomstbestendige stad
Wij vinden het alomvattend. Wat vind jij ervan?
s.buchner@phbm.nl
06 11749794