Skip to main content

De sleutels voor een succesvolle samenwerking

Adviseur Anne Kempers interviewde eigenaar en oprichter van phbm Marcel Krikke over de sleutels voor een goede samenwerking:

phbm is opgebouwd uit de pilaren die voor Marcel belangrijk zijn. Een van deze pilaren is samenwerking. Aan het begin van zijn loopbaan heeft Marcel voor Rijkswaterstaat meegewerkt aan de aanleg van de HSL-Zuid. Rijkswaterstaat was de opdrachtgever en een combinatie van grote aannemers vormden de opdrachtnemer. Het project was tussen Hoofddorp en de Belgische grens in zes verschillende clusters opgedeeld. Zijn cluster werd het ‘knuffelcluster’ genoemd, omdat de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zo goed verliep. Bij ander clusters was er ruzie en gedoe. Elk cluster deed hetzelfde project. Hoe kon het dat het bij sommige clusters een goed lopend project was, en bij andere niet? Het project was hetzelfde, enkel de mensen waren anders.

PSU en PFU
Samenwerking blijkt dus de sleutel tot een goed lopend project. Een goede samenwerking is makkelijker wanneer de verschillende personen elkaar kennen. Phbm faciliteert daarom Project Start Ups (PSU) en Project Follow Ups (PFU). Hierin heeft phbm een eigen aanpak ontwikkeld, die focust op vertrouwen. Als beide partijen elkaar leren kennen is er een vruchtbare bodem waar vertrouwen kan groeien.

Gedeelde belangen
Je leert in een PSU of een PFU  dat er niet alleen verschillende belangen zijn maar ook gedeelde belangen. Dit zorgt ervoor dat ook de tegengestelde belangen kunnen worden behaald, aangezien er vertrouwen is en dus een goede samenwerking. Dit zorgt ervoor dat het project op tijd kan worden afgerond, binnen het budget en tegelijkertijd wordt er ook genoeg verdiend.

Betrouwbaarheid
Marcel heeft zelf een keer meegemaakt dat een project tussen de Gemeente Amsterdam en een aannemer stroef verliep. Omdat phbm bekend staat om haar sterke samenwerking is Marcel toen ingehuurd als projectleider bij de aannemer, nadat er drie eerdere projectleiders waren gesneuveld. Het project liep niet goed, omdat het niet boterde tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer.

Marcel zorgde ervoor dat de beide partijen weer met elkaar wilden praten. De focus kwam weer te liggen op samenwerking, en niet op willen winnen. Je moet namelijk kunnen toegeven wat voor fouten er zijn gemaakt, en welke er fouten er gemaakt kunnen worden. Het is belangrijk dat je daadwerkelijk doet wat je belooft. Dat maakt je betrouwbaar. Als je betrouwbaar bent kun je de ander aanspreken op fouten of niet nagekomen afspraken. Het is daarvoor zaak dat er korte lijntjes zijn, zodat bij vragen de opdrachtnemer snel naar de opdrachtgever kan en er geen onnodige vertraging ontstaat. Tot slot hoef je het niet met elke zakelijke beslissing op persoonlijk vlak eens te zijn. Dit zijn de sleutels tot een prettige samenwerking.

Anne Kempers

Verder praten over samenwerking binnen projecten? Dan kun je mij bereiken via a.kempers@phbm.nl